Adı üzerinde un, tam buğday unu. Yani, buğdayın değirmende doğrudan
öğütülmesidir. Tam buğday unu kara un, esmer un, köy unu diye de anılır. Buğday tanesi üç bölümden
oluşur; kepek, tohum ve nişastalı bölüm. Değirmende öğütülen buğdaydan elde
edilen un içeriği, bu üç bölümü taşıyorsa buna tam buğday unu diyoruz.
Tamamen doğal un.Eğer buğdayın kepek ve tohum kısmı çıkarılarak sadece nişastalı bölümü
öğütülüp un haline getirilmişse, buna da beyaz un diyoruz. Diğer adı ise,
rafine un. Bu unların içerisine bazı nedenlerden dolayı beyazlatıcı kimyasal
maddeler katılır. Şehir fırınlarda daha çok beyaz un kullanılır. Tam buğday unu
her türlü hamur işlerinde kullanılabilir, özel undur. Piyasada 1Kg, 2 Kg. kraft torbalarda ve 25
Kg., 50 Kg. Polipropilen ambalajlarda satışa sunulmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder